Over ons

Verhaal Focusbezorgd.nl  | Bas Wallis

Ik was jarenlang het stereotype van een dagdromer. Fysiek aanwezig, maar in gedachten ergens anders. Op de universiteit begon ik hier steeds vaker last van te krijgen. Het niveau ging omhoog en daarmee ook de tijd die ik nodig had om een 6 (lees, een studententien) te halen. Mijn focus werd minder en minder. Niet alleen tijdens het studeren, maar ook daarbuiten raakte ik ontzettend snel afgeleid. Gesprekken voerde ik op automatische piloot, zonder echt te verwerken wat de ander zei. Ik was de controle over mijn aandacht kwijt.

Vele herkansingen later rondde ik mijn Master Econometrie uiteindelijk af. Maar één vraag bleef me maar achtervolgen: Wat nou als ik al die tijd wel een goede focus had gehad? Hoeveel tijd had ik mezelf daarmee kunnen besparen? Hoeveel extra feestjes en andere leuke activiteiten had ik dan kunnen meepakken? Hoeveel beter waren mijn resultaten dan geweest? 

Dit was een pijnlijke gedachte, dus ik ging op zoek naar manieren om mijn concentratie te verbeteren. Ik vond honderden suggesties in boeken, video’s en artikelen en probeerde ze allemaal uit. Sommige dingen hielpen een klein beetje. De meesten niet. Ik begon langzaam te accepteren dat ik er maar mee moest leren leven. En toen deed ik een belangrijke ontdekking.

Mijn concentratie was in de periode van experimenteren stabiel slecht, maar toch waren er heel af en toe uitschieters, waarbij ik wel goed had kunnen focussen. Die momenten waren alleen zo spaarzaam, dat het lastig was om hier een patroon in te zien. Maar uiteindelijk zag ik toch een overeenkomst tussen al deze momenten. Ze hadden allemaal plaats gevonden nadat ik mijn telefoon relatief lange tijd niet had aangeraakt. En toen viel het kwartje. 

Je telefoon leidt je niet alleen af tijdens het gebruiken, maar ook daarna nog. Dingen die je zojuist online gezien hebt blijven nog een bepaalde periode in je hoofd rondspoken. Daarmee voorkomen ze dat jij je kunt focussen. Per persoon verschilt het hoe lang zijn/haar gedachten hier bij blijven hangen, maar ik ben iemand bij wie dit klaarblijkelijk relatief lang duurt. 

Na deze ontdekking lag de oplossing voor de hand: Mijn telefoon niet of minder gebruiken voorafgaand aan en tijdens een focus-sessie. In de praktijk bleek dit alleen ontzettend lastig. De verleiding van het checken van mijn telefoon was regelmatig dusdanig sterk dat mijn oorspronkelijke plan volledig overboord ging. Er zat daardoor alsnog weinig verbetering in. Totdat ik de Focus Box ontdekte. Deze kluis met tijdslot in het deksel verzekerde mij ervan dat ik een vooraf bepaalde tijd niet op mijn telefoon kon zitten. Met andere woorden, de Focus Box leverde voor mij een gegarandeerde periode van goede concentratie.

Ik was persoonlijk dermate fan van het product, dat ik besloot het in Nederland op de markt te brengen. En zo ontstond Focusbezorgd.nl